Πού μπορούν να απευθύνονται οι γονείς για αξιολόγηση, διάγνωση, και παρέμβαση μαθησιακών δυσκολιών;

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ευρείας ενημέρωσης επί των μαθησιακών δυσκολιών, όλο και περισσότεροι γονείς αντιλαμβάνονται τις αδυναμίες των παιδιών τους και απευθύνονται σε ειδικούς. Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να κάνει την αξιολόγηση, τη διάγνωση και την παρέμβαση των μαθησιακών δυσκολιών. Αρχικά, όσοι γονείς έχουν την υποψία ότι τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα μπορούν να καταφύγουν σε δημόσιες υπηρεσίες που είναι οι πλέον αρμόδιες για τη διάγνωση και την αξιολόγηση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών. Οι φορείς αυτοί είναι τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ, πρώην ΚΕΔΔΥ), τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) και η Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ).

Δυστυχώς, όμως, η διαδικασία διάγνωσης από τους δημόσιους φορείς από την ώρα που θα καταθέσουν οι γονείς την αίτηση μέχρι την ώρα που θα περάσουν τα παιδιά τους από αξιολόγηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 χρόνια, σε πολλές περιπτώσεις και παραπάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι γονείς πρέπει να κινηθούν έγκαιρα! Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι όσο πιο έγκαιρη είναι η ανίχνευση των δυσκολιών και η παρέμβαση, τόσο περισσότερο προλαμβάνεται η άμβλυνση των δυσκολιών. Επίσης, παρόλο που υπάρχουν δημόσιες δομές που κάνουν την αξιολόγηση και τη διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών, δεν υπάρχουν δημόσιες δομές που να αναλαμβάνουν την παρέμβαση και την αντιμετώπιση των δυσκολιών των παιδιών, αλλά και των γονέων.
 
Γι’ αυτό το λόγο δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να απευθυνθούν σε ιδιωτικούς φορείς (ειδικοί παιδαγωγοί  ή λογοθεραπευτές πιστοποιημένοι στην ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών), ώστε να έχουν άμεση αξιολόγηση για το παιδί τους και να συνεχίσουν με παρέμβαση που δεν παρέχουν οι κρατικοί φορείς. Μάλιστα, είναι αναγκαία η διεπιστημονική προσέγγιση για να αποκλειστούν άλλου είδους διαταραχές.

Οι ειδικότητες που είναι καλό οι γονείς να επισκεφθούν είναι  αυτή του παιδοψυχιάτρου, ο οποίος θα διαγνώσει αν υπάρχουν αναπτυξιακές διαταραχές που μπορούν να εμποδίσουν την μάθηση και του ψυχολόγου που είναι αρμόδιος για να κάνει τεστ νοημοσύνης στο παιδί, ώστε να υπολογιστεί το νοητικό δυναμικό του παιδιού σε διάφορους τομείς. Αυτό γίνεται, γιατί απαραίτητη προϋπόθεση για να διαγνωστεί κάποιος με μαθησιακές δυσκολίες είναι το μέτριο ή υψηλό νοητικό δυναμικό του παιδιού. Επίσης, οι λογοθεραπευτές είναι απαραίτητοι σε παιδιά που έχουν δυσκολίες φωνολογικής ενημερότητας, καθώς και οι ειδικοί παιδαγωγοί, των οποίων η ειδικότητα έχει άμεση σχέση με το σχολείο και είναι αυτοί που μπορούν να αξιολογήσουν σε ποιον τομέα και σε τι βαθμό υπάρχει η δυσκολία και να την αντιμετωπίσουν μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων αποκατάστασης. Τέλος οι εργοθεραπευτές είναι αυτοί που θα βοηθήσουν το παιδί στη συγκέντρωση του, στον προσανατολισμό του και στην πρόσληψη αισθητηριακών ερεθισμάτων.

Αφού λάβουν οι γονείς την αξιολόγηση από τον ιδιωτικό φορέα, μπορούν να απευθυνθούν στο σχολείο τους παιδιού τους και να κάνουν αίτημα, ώστε το παιδί να αξιολογηθεί από τα ΚΕΣΥ. Μέσω αυτής της διαδικασίας δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος και τα παιδιά παρακολουθούν πρόγραμμα αποκατάστασης, που τα βοηθά να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες τους.

Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι οι γνωματεύσεις των ιδιωτικών φορέων δεν έχουν ισχύ για τα δημόσια σχολεία και σε κάθε περίπτωση αν κάποιος ιδιώτης διαγνώσει μαθησιακή δυσκολία είναι αναγκαίο οι γονείς να καταφύγουν είτε σε ΚΕΣΥ είτε σε ΙΠΔ που θα προτείνουν στα σχολεία και εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης των μαθητών. Ωστόσο, η λογική ότι το παιδί θα ωριμάσει και θα βελτιωθεί δεν ισχύει σε καμία περίπτωση όσον αφορά τις μαθησιακές δυσκολίες. Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση!